Hard disk acoustic management: cateva metode pentru a obtine un hard disk mai putin zgomotos

Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

avatar

Pc-helper
Adminisrator
Adminisrator

Pc-helper

avatar
Adminisrator
Adminisrator
Am incadrat acest tutoriale in "Tutoriale Windows Xp" deoarece este vorba despre un hard-disk zgomotos si nu cred ca cei care utilizeaza Windows 7 mai au inca hard-disk-uri care fac zgomot un pic cam mult dar nu este nicio rusine.


Hard disk acoustic management: cateva metode pentru a obtine un hard disk mai putin zgomotos Featuredcopy-1Hard disk acoustic management: cateva metode pentru a obtine un hard disk mai putin zgomotos Featuredcopy-1

Zgomotul caracteristic al hard-disk-ului cred ca este inca o problema cu care multi se confrunta, in ciuda faptului ca hard-disk-urile din ultimii ani sunt din ce in ce mai silentioase. Metode pentru atenuarea sau chiar eliminarea acestui zgomot sunt mai multe si se pot imparti la randul lor in doua categorii mari: software sau hardware.

Iata in randurile urmatoare cateva sugestii deloc costoase prin care puteti incerca sa rezolvati aceasta problema – a hard-disk-ului zgomotos. In primele doua variante(software) pe care vi le propun sa le incercati sunt prezentate doua programe gandite pentru a actiona asupra hard-diskului astfel incat sa diminueze zgomotul produs de acestea, unul dintre programe este pentru hard-disk-urile cu interfata IDE/ATA iar celalalt este pentru hard-disk-urile de tip SATA. Varianta numaru 3 este una “hardware” si implica mici modificari ale carcasei unitatii centrale – o recomand in cazul in care metodele de diminuare a zgomotului prin intermediul unui software adecvat nu dau rezultate.
Majoritatea hard-disk-urilor sunt dotate de asa numita tehnoligie Automatic Acoustic Management, deci, daca detineti un astfel de hard-disk atunci exista posibilitatea de a reduce zgomotul produs de acesta diminuand lejer valoarea AAM a acestuia(practic veti reduce capacitatea hard-disk-ului de scriere/citire a datelor care de regula este setata la maxim).

Iata in continuare cateva programe prin care puteti controla valoarea AAM si implicit zgomotul produs de hard-disk-ul vostru

1. WinAAM:

WinAAMpermite reducerea zgomotului hard-disk-urilor de tip IDE/ATA prin diminuarea valorii Automatic Acoustic Management. Programul nu necesita instalare si este freeware. Deasemeni este extrem de simplu de utilizat si functioneaza cu Windows XP, Windows Vista si Windows 7 (in cazul de fata a fost testat pe Windows 7 64 biti).

Hard disk acoustic management: cateva metode pentru a obtine un hard disk mai putin zgomotos 399_AAM

Odata downloadat trebuie lansat cu dublu-clik dupa care dati click pe Continue. In continuare daca hard-diskul din calculatorul vostru nu este de tip IDE/ATA atunci veti primi un mesaj prin care veti fi instiintati de acesta lucru, in caz contrar printr-un simplu click programul va permite sa setati unul din cei trei parametri pentru hard-disk-ul vostru: Quiet, Standard, Loud . Pentru un hard-disk silentios va trebui sa dati click pe Quiet.

2. SilentDriveeste un alt program din aceeasi categorie cu cel mentionat mai sus. Ca si WinAAM si acesta “stie” sa actioneze asupra Automatic Acoustic Management diminuand sau marind valoarea acestuia si implicit gradul de zgomod al hard-diskului.
Hard disk acoustic management: cateva metode pentru a obtine un hard disk mai putin zgomotos Silentdrive

Deasemeni SilentDrive este freeware si no-install si functioneaza cu ultimile sisteme de operare Windows. Functioneaza doar in cazul in care hard-diskul este unul IDE/ATA, in caz contrar hard-disk-ul nu va fi recunoscut.

3. Hitachi Feature Tool
Faptul ca acest “tool” este conceput de Hitachi nu inseamna ca functioneaza doar cu hard-disk-urile lor ! Hitachi Feature Tool este conceput pentru a functiona cu majoritatea hard-diskurilor, atat SATA cat si IDE. Deci daca aveti un hard-disk cu conexiune SATA si este frustrant de zgomotos atunci va recomand sa incercati acest “tool”. Deasemeni daca nu sunteti sigur de ce fel de hard-disk dispune calculatorul vostru atunci Hitachi Feature Tool ar trebui sa fie alegerea ideala !

In comparatie cu programele precedente care actioneaza asupra nivelului acustic al hard-diskului, Hitachi Feature Tool nu este un program executabil si un fisier .iso de 2 Mb. Downloadati aceasta imagine .iso dupa care inscriptionati-o pe un CD cu ImgBurn. Introduceti, CD-ul astfel creat in unitatea optica dupa care restartati calculatorul si boot-ati de pe CD !

Dupa cum am spus este capabil sa recunoasca si hard-diskuri produse de alte companii, acesta permite de altfel configurarea/vizualizarea si a altor parametri insa in cazul de fata va trebui sa selectati Change Acoustic Level. Inante de a ajunge la ecranul de mai jos va trebui sa selectati hard-diskul(in caz ca aveti mai mult de unul) asupra carui doriti sa interveniti.

Hard disk acoustic management: cateva metode pentru a obtine un hard disk mai putin zgomotos Hitachi-feature-tool

Ecranul urmator va arata similar cu imaginea de mai jos:
Hard disk acoustic management: cateva metode pentru a obtine un hard disk mai putin zgomotos Lower-noise-hard-drive

Dupa cum puteti observa Automatic Acoustic Management poate fi dezactivat, poate fi activat cu valoarea recomandata sau activat cu dandui o valoare aleasa de voi.

4. O metoda hardware de a atenua zgomotul produs de hard-disk:

Metodele “hardware” de atenuare a zgomotului produs de hard-disk vizeaza doua aspecte:

- izolarea fonica a hard-disk-ului insa in acest caz trebuie avuta grija la temperatura acestuia

- izolarea hard-disk-ului de restul carcasei unitatii centrale – astfel vibratiile produse de hard-disk vor fi impiedicate sa aiba rezonanta cu restul sasiului unitatii centrale.

Iata in imaginile de mai jos un principiu simplu prin care puteti izola hard-diskul de restul sasiului unitatii centrale. Nu voi insista cu alte explicatii deoarece imaginile vorbesc de la sine – chiar daca hard-diskul nu va mai sta in pozitiea originala el isi va face treaba oricum. Pentru realizarea acestui montaj veti avea nevoie de elastic si de cateva gauri in plus in sasiul unitatii centrale.
Hard disk acoustic management: cateva metode pentru a obtine un hard disk mai putin zgomotos No-vibe-3-2

Hard disk acoustic management: cateva metode pentru a obtine un hard disk mai putin zgomotos No-vibe-3-2

Hard disk acoustic management: cateva metode pentru a obtine un hard disk mai putin zgomotos No-vibe-3-2

Principiul folosit este unul simplu: elasticul care sustine hard-disk-urile nu transmite vibratiile catre restul unitatii centrale astfel vibratiile nu vor fi apmplificate.

Vezi profilul utilizatorului http://tutorialepc.netgoo.org

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum